Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ανασκόπηση κι Αποφάσεις για το Νέο Έτος

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που όλοι περιμένατε (τουλάχιστον, σε πολλούς από εσάς με τους οποίους έχω επικοινωνήσει προσωπικά, ο παραμερισμός του 2016, λόγω μιας γενικότερης μουντάδας του, πρέπει να δίνει ιδιαίτερη χαρά!). Το 2017 θα είναι σε πολύ λίγο μαζί μας. Αν, ωστόσο, δεν προχωρήσατε ακόμη σε προσωπική αποτίμηση όσων χάσατε κι όσων κερδίσατε τη χρονιά που μόλις μας προσπερνά, ή αν είστε όπως εγώ από τους τελευταίους που θα αποδεχθούν το πέρασμα του χρόνου, ευαγγελιζόμενοι πως προσπαθείτε να απολαύσετε κάθε στιγμή του -ακόμη και τις τελυταίες που κάτι μπορεί να έχουν να σας προσφέρουν- ήρθε η ώρα να το τολμήσετε, καθώς και να πάρετε τις αποφάσεις σας για όσα θα προσπαθήσετε να αλλάξετε στον κόσμο και στον εαυτό σας το 2017.

Ας ξεκινήσουμε από τα λιγότερο αισιόδοξα, μήπως και πετύχουμε να ανέβει η διάθεση. Σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο εθελοτυφλούμε αν δεν παραδεχόμαστε ότι κι αυτή τη χρονιά, ακολουθώντας τα πρότυπα των τουλάχιστον επτά προηγούμενων, τα πράγματα στη χώρα μας έπιασαν ακόμη λίγο περισσότερο πάτο απ' ότι προηγουμένως. Παρατηρήσαμε γι' άλλη μια φορά από τις προστατευμένες γυάλες μας τις τιμές στα καθημερινά είδη να εκτοξεύονται και την ανεργία και την υποαπασχόληση υπό άθλιες συνθήκες να καλπάζει. Άντε να παρηγορηθούμε πως νιώσαμε λίγο περισσότερο άνθρωποι υποδεχόμενοι τους μετανάστες με αξιοπρέπεια κι ανθρωπιά, αδύναμοι να τους προσφέρουμε τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που λείπουν κι από μας τους ίδιους.
Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, ήρθε η ώρα να σκεφτεί ο καθένας τι αποκόμισε.Ένα από τα σημαντικότερα δικά μου συμπεράσματα, που θα δώσω εδώ ενδεικτικά, και πιο πολύ έτσι για να σας δώσω το έναυσμα να κάνετε τους ανάλογους, εντελώς ιδιοσυγκρασιακούς συλλογισμούς σας κι εσείς, είναι η κεντρικότητα του προσωπικού χώρου. Ο χρόνος που διαθέτουμε στον εαυτό μας και η ποικιλία δραστηριοτήτων του γούστου μας με την οποία τον στολίζουμε μου αποδείχτηκε το 2016 πολυεπίπεδα λειτουργικός. Εκτός από το ότι μαθαίνεις απίθανα πράγματα που σε επίπεδο γνώσεων και πλουτισμού εμπειριών δεν είχες ποτέ φανταστεί, γίνεσαι απείρως πιο ευγενικός και συμπονετικός άνθρωπος με την εσωτερική ασχήμια, την ανυπομονησία και την απανθρωπιά των άλλων. Η παραπάνω εξέλιξη μάλλον περισσότερο ευνοεί παρά δυσχεραίνει την ανάπτυξη σχέσεων, όπως πιστεύουν πολλοί, που θεωρούν τη μοναχική αναζήτηση και πορεία αχρείαστο σπορ. Ως απάντηση θα τους πρότεινα απλά να αποτολμήσουν μια ενδελεχή ενδοσκόπηση και να χτενίσουν τα λαμπρά παραδείγματα του περιγύρου τους, προτού αποφανθούν οριστικά.
Όσο για τις αποφάσεις της νέας χρονιάς, δε μου διαφεύγει καθόλου πως είναι ξενικό έθιμο και σε καμία περίπτωση πατροπαράδοτο ελληνικό. Η δυτική, ωστόσο διείσδυση της ατομικής θεώρησης του τρόπου ζωής το καλεί επιτακτικά. Η προσωπική μου σύσταση, αμιγώς μετακρισιακή και γι' αυτό προδίδοντας μινιμαλιστική διάθεση θα κινηθεί στα αυτονόητα. Αρκεί ένας προσδιορισμός της πλειοψηφίας των παραγόντων που μας κάνουν να αισθανόμαστε την απόλυτη ευτυχία (και δεν έχουν αποκλειστικά υλική υπόσταση) κι η προσωπική τοποθέτηση αξιοσέβαστων κομματιών τους σε κάθε στάδιο της ζωή μας για να αισθανθούμε αφάνταστα πλήρεις. Ακριβώς σαν να έχουμε εκπληρώσει την αποστολή μας στο απέραντο απροσπέλαστο σύμπαν, τα παράδοξα και τις παράλογες απαιτήσεις του. Τόσο απλό, κι όμως τόσο δύσκολο. Δε μπορώ να φανταστώ κάτι πιο κατάλληλο να ευχηθεί κάποιος σε κάποιο πρόσωπο για το οποίο τρέφει άξια ποσότητα εκτίμησης κι αγάπης. Ας δείξουμε ακόμη πιο ενάρετοι κι ας το ευχηθούμε σε όλους μας, παρ' όλο που, όπως φαίνεται στο τοπίο γύρω μας, και με το φάντασμα της κυριολεκτικής και μεταφορικής εξαφάνισης του Άγιου Βασίλη, της υποδειγματικής μορφής πλουσιοπάροχης προσφοράς να μας απειλεί, οι εποχές για ευχές έχουν οριστικά εκλείψει.


Κι ο δικός μου προσωπικός στόχος για τη νέα χρονιά επιμένει σταθερά πνευματικά. Κάπως λιγότερος ρομαντισμός που να σε εκθέτει αισθητά λιγότερο στα δόντια των διαθέσεων των άλλων παραμένει μακροχρόνια ζητούμενο, τόσο που φέτος αποφάσισα να κυνηγήσω την εξέλιξή μου προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε το να εκτίθεσαι και να δίνεις, ενώ πολλές φορές γίνεσαι αντιληπτή ως έρμαιο της παρέας, αν και χριστιανικό, εκτός από ψυχοφθόρο, δεν ωφελεί κανέναν. Όφειλες από την αρχή να είχες επιλέξει τη σταδιοδρομία του σύγχρονου γελωτοποιού.
Κατά τα άλλα, συμβιβασμοί έρχονται στο φως, καθώς κομμάτια του «είναι» σου απορρίπτονται τοποθετημένα οριστικά στο παρελθόν, ενώ νέες αγάπες, στόχοι κι επιθυμίες χτίζονται πάνω σε καινούργια, αναλαμβάνοντας μετασχηματισμούς. Το να αντικρίσουμε το 2017 ως μια πάλευκη σελίδα στην οποία μόλις τώρα ετοιμαζόμαστε να γράψουμε ενδεχομένως δεν καθρεφτίζει την ολότητα του φάσματος της αλήθειας. Καλύτερα να σκεφτείτε ποιοι είναι οι ωραιότεροι, πιο διασκεδαστικοί δρόμοι συνέχειας στο ταξίδι γνωριμίας με τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Άλλωστε, η ολοκλήρωση ενός ακόμη έτους δε μπορεί να σας ήταν τόσο αναπόφευκτα δυσάρεστη.

Υποδοχή νέου έτους στην Κίνα
Καλή μας χρονιά!

By Μαρία Γώγογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου