Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ ή Αλλιώς Ροκσταρικά Αναπαράγοντας τον Εαυτό σου

Απίστευτο ή πιστευτό, εδώ θα εκθέσω για άλλη μια φορά την προέλευση της διαδρομής του εσωτερικού μου κόσμου, καθώς ο κύριος που πρόκειται να περιγραφεί αποτέλεσε ένα από τα πιο τρανταχτά νεανικά μου είδωλα (το να εντοπίσεις πλέον το γιατί, μετά από χρόνια είναι δύσκολη υπόθεση και διαφορετική ιστορία). Όπως και να 'χει όλοι σας μπορεί κάποια στιγμή να έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν βαθιά φολοσοφημένες στιγμές κι άλλες χωρίς απολύτως κανένα νόημα για το σύμπαν στη ζωή του Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ.

Γεννήθηκε και πέρασε ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Όουκλαντ της Καλιφόρνια, πόλη υπεύθυνη για την ελευθεριόφρων κι αυτόχθονη ανατροφή του, ως είδος απόκληρου· άλλωστε, είχε χάσει έναν πατέρα στα 10 κι είχε ήδη δείξει σημάδια κλίσης στη μουσική από τα πιο τρυφερά παιδικά του χρόνια. Δε δικαιολογεί κάπως το τελευταίο την αντίδρασή του να εγκαταλείψει αρκετά πρόωρα, σε ανήλικο τόνο την οικογενειακή εστία; Αυτό και το ότι παράτησε το σχολείο από την ημέρα που έκλεισε τα δεκαοχτώ· έτσι κι αλλιώς και πολύ δεν είχε τραβήξει μέχρι εκεί; Είχε έρθει η στιγμή να κατακτήσει τον αντεργκράουντ, και συνεπακόλουθα τον κόσμο της κυρίαρχης κουλτούρας, ή, τελοσπάντων, με έναν τρόπο να επιβληθεί όπως οι “μεγάλες προσωπικότητες” αυτού του κόσμου αναδύονται από το στενό κύκλο εξασφάλισης της επιβίωσής τους.


Και για κάποιο καιρό όλοι αισθανθήκαμε ότι αναδύθηκε πραγματικά, τις στιγμές που ντύθηκε τις ανησυχίες μας για το αύριο ενός κόσμου βαθιά πληγωμένου από μυριάδες διχοτομήσεις μεταξύ ομάδων και μεμονωμένων ατόμων, καθώς κι από το μικρόβιο της μοναξιάς. Από την classy συμπεριφορά του να αναδείξει την τιποτένια ζωή που έχει υπαγορευτεί στο μέσο Αμερικανό, αλλά και στον κάθε πολίτη του κόσμου από τα διεθνή ΜΜΕ και την ποπ κουλτούρα, καθώς και τις νευρώσεις που έχουν ανασυρθεί ως αποτέλεσμα των προηγούμενων, στο πρώτο άλμπουμ επιτυχία του συγκροτήματός του Green Day, Dookie, περάσαμε στη θλίψη για το καθημερινά τρομοκρατημένο παρόν και την απώλεια της κοινής ευτυχίας στο American idiot, που οι περισσότεροι από εμάς, όσοι τουλάχιστον έχουν υπάρξει φανς του συγκροτήματός του και των συνθετικοστιχουργικών του ικανοτήτων, πιστεύουμε πως διαμόρφωσε με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες αποπειρών φυγής κι επιστροφής. Και κρατήσαμε το αυθεντικό copy του cd του American Idiot για πολύ καιρό μέσα στο στερεοφωνικό μας και πάνω στο γραφείο μας (συνοδευόταν από ένα υπέροχο ένθετο με χειρόγραφες σημειώσεις όλων των στίχων and more και μπορεί να ήταν και το τελευταίο αυθεντικό αντίγραφο album που φέραμε τον εαυτό μας σε θέση να αγοράσει. Το ότι τότε μάλλον δεν είχαμε αποκτήσει μόνοι μας τα λεφτά μπορεί να έπαιξε το δικό του ρόλο στην ιεροτελεστία της όλης υπόθεσης).
To 1994, ωστόσο, και πολύ πριν τις εκατομμύρια πωλήσεις μια εκδοχής σύγχρονης παρακμιακής ροκ Οδύσσειας, ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ παντρεύτηκε την πλέον επί δεκαετίες επίσης επονομαζόμενη, κατά τα φαινόμενα και κατά κόσμον αδελφή ψυχή, Αντριέν Άρμστρονγκ και την επόμενη χρονιά έγινε κιόλας για πρώτη φορά πατέρας. Συμπεριφορά κλασικού Αμερικανού πατριώτη-προαστιώτη που όσο κι αν την κλωθογυρίσεις στο μυαλό σου παραμένει με έναν τρόπο ασύμβατη με την κατ' επανάληψη δήλωσή του περί αμφισεξουαλικότητας εαυτού και παντός πλάσματος επί γης, καθ' ότι τι πιο ταιριαστό στην ανθρώπινη φύση από το να αποφασίζεις να είσαι ακριβώς εκείνη η εξέλιξη της βιολογικής εκδοχής σου που αισθάνεσαι ότι σου ταιριάζει; Όπως και να 'χει μια δόση αλήθειας πρέπει να του αποδοθεί, στον προηγούμενο ισχυρισμό, μαζί με τα εύσημα για το ότι, όσος πάτος κυριολεκτικά ή μεταφορικά κι αν παραμόνευε στο διάβα του, παραμένει ένα προϊόν κι ένα άτομο αυτοδημιούργητο· εξαρτάται από ποια σκοπιά θα διαλέξει ο καθείς να το δει.
Κι εδώ είναι το κλασικό μέρος της ανάρτησης, όπου θα προσπαθήσω να δικαιολογήσω τον εαυτό μου για τις κατά καιρούς αρεσκείες κι επιλογές του: ανεξάντλητα ένα από αυτά που με γοήτευαν πάντα στο πρόσωπο του εν λόγω κυρίου (αν θα μπορούσε ποτέ να αναφερθεί έτσι στο πρόσωπό του κανείς, λόγω του ότι το γεγονός ότι μικροδείχνει παραμένει ακόμη ένα από τα ατού του, στα 44) είναι οι εξαιρετικά λεπτεπίλεπτες κι εξιδανικευμένες απόψεις του για τις γυναίκες: κάτι η επιμονή στην Αντριέν, που τελικά από πείσμα προς το κοινό, τις δεκάδες γκρούπις και φανς, καθώς και προς ό,τι ο ίδιος με το εφηβικό του μυαλό θεώρησε “απιστία” προς το πρόσωπο και τη μνήμη του πατέρα του, όταν, μετά το θάνατό του, η μητέρα του προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της, φαίνεται πως θα κρατήσει για πάντα· κάτι η ιστορία με την Αμάντα, το κορίτσι-θαύμα με τις υπερικανότητες και τη σκέψη-ρουκέτα, με την οποία βγήκε ένα φεγγάρι, αλλά και πέρασε πολλά άϋπνα βράδια συζητώντας σε μεσοδυτικές πολιτείες, κι από το τέλος της ιστορίας τους κι έπειτα της έχει αφιερώσει αρκετά τραγούδια· ο μύθος ήρθε κι έδεσε μέσα μου ότι υπάρχει περίπτωση να εκτιμηθείς γι' αυτό, από το οποίο πραγματικά αποτελείσαι, από τους Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ αυτού του κόσμου. Κι έπειτα προσγειώθηκα στη σημερινή πραγματικότητα.


Κι αν θέλουμε να τον χαρακτηρίσουμε αστέρα, σίγουρα θα πρέπει να αποφύγουμε το χαρακτηρισμό διάττοντα. Ήρθε στη ζωή μας για να μείνει, ακόμη κι αν τα τραγούδια των Green Day έχουν φτάσει πλέον να ηχούν τα vintage post-punk εμβατήρια που μας ακολουθούσαν στο δρόμο ως εφήβους κι ως νέους στη φοιτητική μας ζωή. Έχοντας ξεμείνει από τρόπους να επανεφεύρει τον εαυτό του, την ιστορία του οποίου έχει διηγηθεί μουσικά και στιχουργικά με διάφορους τρόπους, αμέτρητες φορές ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ της εποχής μας θα μπορούσε να γίνει άνετα αντικείμενο μελέτης σε μουσείο ροκ αρχαιολογιών ή ανίχνευσης των επιτομών της ζωής του· κάτι, ας πούμε, συγγενικό με το Beatles Story του Λίβερπουλ. Θα μπορούσε με εξίσου εξασφαλισμένη επιτυχία να γράψει ένα βιβλίο ή περισσότερα για την πορεία και την έμπνευσή του “σαν ένας ψεύτης που ψάχνει συγχώρηση από μια πέτρα” όπως παραδέχεται ένας από τους αγαπημένους μου στίχους που έχει επιμεληθεί. Θα μπορούσε, επίσης, να δοκιμάσει να γίνει κάτι ολότελα διαφορετικό στις αλλοτριωμένες συνειδήσεις μας που έχουν ξεχάσει να επισημαίνουν το διαφορετικό, ακόμη και πολύ μετά από πρόσφατες επαναλαμβανόμενες επαφές μαζί του· με όχημα τμήματα που τον αποτελούν που στάθηκε αδύνατο ως σήμερα να ανιχνεύσει κανείς. Πολλοί από εμάς αναμένουμε καθησυχαστικά βέβαιοι πως σύντομα στην ιστορία του, τη γεμάτη ανατροπές, ακόμη περισσότερες και πιο συναρπαστικές παραμονεύουν.
Ο Μπίλι Τζο Άρμστρονγκ και η σύνθεση των ίδιων τραγουδιών ξανά και ξανά, πειράζοντας κάτι λίγο στον τρόπο, καθώς και τα περιποιημένα βαμμένα του μάυρα μαλλιά, ο γάμος του με την Αντριέν και η οικογενειακή ευτυχία κραύγαζαν μια ζωή για το πόσο φυσιολογικός είναι, αλλά και πόσο επιτυχημένος οφείλει να μοιάζει, στη δίνη των υποκουλτούρων που διάλεξε να περιστρέφεται. Μένει να αποδείξει αν η μελλοντική δράση του μπορεί καθ' όλα να μας διαψεύσει.

By Μαρία Γώγογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου