Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Παιχνίδια του Μυαλού

Καθημερινά, σχεδόν ακατάπαυστα, ακούμε τη φωνή του εαυτού μας, όπου κι αν βρισκόμαστε. Χωρίς αυτό να είναι αποκλειστικά και μόνο σημάδι αδιάλειπτου εγωισμού που χρήζει μετάνοιας, κάπου κάπου χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από το σιγανό μουρμουρητό της αφήγησης της ζωής μας. Με αυτά κι άλλα πολλά ασχολείται το βιβλίο για το οποίο μιλάει το παρακάτω κείμενο· σκέψεις για τις οποίες αποδίδω προσωπικά την ευγνωμοσύνη μου σε μια πολύτιμη και πιστή φίλη του ιστολογίου, τη Σταυρούλα Τζιανταρίδου. Της παραδίδω, λοιπόν, τη σκυτάλη για να μας αναλύσει εκφάνσεις μιας από τις παθογένειές μας.


Το βιβλίο με τίτλο Της Ζωής τα Παράξενα Παιχνίδια που διάβασα πρόσφατα μου έδωσε έμπνευση να γράψω κάποιες σκέψεις μου, όχι μόνο αποκλειστικά γι’ αυτό αλλά σχετικά με τα παιχνίδια που μας παίζει πολλές φορές το μυαλό μας...
Γιατί όμως να μας κυριαρχεί το μυαλό; Πιστεύω πως υπάρχει μια εξήγηση. Θα σας την παραθέσω παρακάτω. Γιατί πολύ απλά εμείς το θρέφουμε με θετικές ή αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα· το αφήνουμε δηλαδή να μας επηρεάζει. Όσο το αφήνουμε όμως επεκτείνεται και μας ‘τρώει σαν το σαράκι’. Αυτό είναι που μας οδηγεί σ’ έναν φαύλο κύκλο· κι αν δεν το σταματήσουμε τότε το παιχνίδι μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνο και αντί να το παίζουμε εμείς οι ίδιοι μας οδηγεί αυτό σ’ ένα άγνωστο αποτέλεσμα.

Για να το αποφύγουμε όλο αυτό, μπορούμε να εξασκηθούμε συστηματικά και με ουσία με τον εαυτό μας και να κάνουμε μια βαθιά συζήτηση με το μέσα μας. Να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όσο και περισσότερο τις μύχιες σκέψεις μας και να μην αφήσουμε να μας επηρεάζουν. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί , θέλει χρόνο αλλά αξίζει. Έτσι μπορούμε να φτάσουμε πιο κοντά στην αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση.
Στη σημερινή εποχή που ζούμε, ας αφήσουμε ό,τι μας επηρεάζει αρνητικά και ας δώσουμε χώρο στα θετικά συναισθήματα-σκέψεις και σε καινούρια πράγματα, που θα μας γεμίσουν και θα μας κάνουν πιο ζωντανούς και αληθινούς. Είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αφοπλίσει αυτό που λέγεται ‘παιχνίδι του μυαλού και των σκέψεων’.


Η Σταυρούλα Τζιανταρίδου είναι Πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης
Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Λάρισας. Εδώ και αρκετό διάστημα, ασχολείται με θέματα που αφορούν την Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία και γενικά ότι έχει σχέση με την αυτοβελτίωση της προσωπικότητας του Ανθρώπου. Κάποιες φορές της αρέσει να γράφει δικά της στιχάκια.

By Σταυρούλα Τζιανταρίδου, πρόλογος κι επιμέλεια by Μαρία Γώγογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου